Zie jij ook door de woonaccessoires het huis niet meer?

Zie jij ook door de woonaccessoires het huis niet meer?

Woonaccessoires zijn te koop in vele soorten, maten en kleuren. Maar hoe kies je de juiste accessoires? En hoeveel accessoires heb je nodig? Met behulp van deze 4 vragen ben jij straks helemaal klaar om te gaan shoppen.

 

Waarom woonaccessoires?

Woonaccessoires kleden een interieur aan, ze geven een interieur vaak meer warmte, knusheid, gezelligheid. Maar zijn ze perse nodig?

Nee, woonaccessoires zijn niet per definitie nodig. Een heel bekend designer en architect, Ludwig Mies van der Rohe, staat bekend om zijn uitspraak: Less is More. Minder is meer.

De eerste vraag die jij moet beantwoorden voordat jij woonaccessoires gaat uitkiezen is:

 

1. Hou jij van strak en opgeruimd of van gezellig en knus?

Een interieur is persoonlijk. Jij woont erin. Dus jij moet bepalen welke effect jouw interieur moet hebben.

Hou je van een strak, opgeruimd interieur? Dan zou ik adviseren weinig tot misschien zelfs wel geen woonaccessoires toe te passen. Maak dan een statement met mooie meubels en materialen en hou de verdere aankleding beperkt: het echte “Less is more.”

Hou jij van warm, gezellig en knus? Dan adviseer ik om veel woonaccessoires toe te passen. Ga dan voor “More is more”.

Mijn advies is ook om je bij de keuze voor veel of weinig vooral niets aan te trekken van wat een ander vindt (behalve degene waar je mee samen woont dan natuurlijk ;-)). Krijg jij bijvoorbeeld de opmerking: Goh, jij hebt ook kale muren…. Maak dan vooral het statement dat jij daar voor gekozen hebt en dat jij gewoon meer geniet van een heel mooi meubelstuk dan van 20 fotolijstjes op de muur. Wees niet bang om jouw eigen standpunt in te nemen en daar helemaal voor te gaan. It’s your life, your rules.

Als jij jouw uitgangspunt hebt bepaald volgt daarna de vraag hoe je dan een keuze gaat maken uit al die verschillende woonaccessoires.

Laten we eerst eens beginnen met kleur. Beantwoord voor jouzelf de volgende vraag:

 

2. Moeten de accessoires het interieur meer pit geven of moeten zij opgaan in de rest van het interieur?

Heb jij een interieur met vrijwel geen of maximaal 1 kleur (wit/zwart niet meegeteld)? Dan zou ik adviseren om woonaccessoires te kiezen die wat meer pit in het interieur brengen. Dit kun je doen door woonaccessoires te kiezen in een andere kleur.

Hiervoor heb ik een aantal verschillende tips:

  • Kies accessoires in een complementaire kleur. Een complementaire kleur is een kleur die tegenovergesteld staat in de kleurcirkel. Een complementair contrast geeft een spannend effect. Het advies voor het mooiste resultaat is om dit contrast beperkt toe te passen in het interieur. Wil jij weten hoe je een complementaire kleur kiest? Bekijk het laatste filmpje van deze vlog

 

3 tips voor een origineel interieur

 

 

Complementair contrast in een metaal uitvoering

 

  • Kies lichte en donkere kleuren bij elkaar om het geheel interessanter te maken.
  • Kies bij een koude kleur een warme kleur en andersom.
  • Ga voor ton-sur-ton. Bij ton-sur-ton wordt 1 kleur gebruikt, maar van deze kleur worden verschillende tinten gebruikt. Dus bijvoorbeeld van een donkergroene kleur tot een lichtgroene kleur en alle tinten die daartussen liggen.

Is jouw interieur al kleurrijk, kies dan woonaccessoires in kleuren die jij al in jouw interieur hebt.

 

     

 

Om de juiste accessoires te kiezen moet je weten waar je ze gaat neerzetten. Hiermee komen we tot de volgende vraag:

 3. Waar in jouw interieur ga je woonaccessoires plaatsen?

Ga jij voor “More is More”? Kies een aantal verschillende plekken in de ruimte waar je woonaccessoires gaat neerzetten. Voor de woonkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor de bank, een kast en een muur.

Een gevaar bij “More is More” is dat er een soort woonaccessoire-verslaving kan ontstaan. Je ziet soms interieurs die barsten van de woonaccessoires verspreid door het hele interieur. Je kunt dan de titel van deze blog letterlijk nemen: Door de woonaccessoires zie je het huis niet meer. Persoonlijk vind ik dat een interieur door heel veel woonaccessoires onrustig wordt. Je hersenen krijgen zo veel informatie dat ze niet meer weten waar ze moeten kijken, want overal valt wat te beleven. Hierdoor vallen mooie en bijzondere items ook minder op, omdat er zo veel te zien is. Daarom adviseer ik om het gebruik van woonaccessoires wel engszins te beperken. Maar ook hier geldt weer, het is jouw interieur. Als jij wel helemaal gelukkig wordt van een interieur vol woonaccessoires, go for it.

Ga je voor “Less is More”, dan kun je ook juist 1 plaats kiezen, waar je wat woonaccessoires groepeert en de rest van het interieur rustig houden.

Heb je de eerste drie vragen beantwoord? Dan komen we tot slot bij het kiezen van de vorm en grootte van de woonaccessoires. Stel jezelf de volgende vraag:

 

4. Hoe groot kunnen de accessoires zijn?

Je weet inmiddels waar je de accessoires gaat neerzetten, dus nu weet je ook hoe groot ze kunnen zijn. Maar daag jezelf hier ook uit. Misschien kun je juist wel een oversised vaas op dat kleine krukje zetten?

Het is in ieder geval aan te raden verschillende groottes woonaccessoires met elkaar te combineren. En kies ook verschillende vormen. Wees bij woonaccessoires niet bang om trends te volgen. Vaak zijn woonaccessoires goed betaalbaar en gemakkelijk te vervangen.

En de laatste tip, maar zeker niet de minste. Kies woonaccessoires die jou gelijk aanspreken. Wordt je er blij van, blijf je er aan denken, ben je stiekem verliefd geworden? Dan heeft het woonaccessoire jou gekozen en jij niet het woonaccessoire. En als dat niet meant to be is… dan weet ik het ook niet meer…

 

Wil jij nog meer tips over hoe jouw interieur in te richten? Bekijk ook de video’s uit deze blog

 

3 tips voor een origineel interieur .

 

Blijft het kiezen van woonaccessoires voor jou moeilijk?

Interieur adviesvanaf 25 euro

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kies grootte lettertype
Contrast aanpassen